Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Η ΓΑΖΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

Το ακόλουθο κείμενο δίνεται αυτούσιο όπως μας το διέθεσε ο Χασάν Αμπου-ιτα, Παλαιστίνιος Πολιτικός Αναλυτής.
Η κατασταση που δημιουργηθηκε στη λωριδα τησ γαζας μετα την αποφαση τησ Χαμας ναθεσει σε διαθεσιμοτητα τα οργανα ασφαλειας της Παλαιστινιακης Αρχης και της Φαταχ,τα μετρα που ειχε παρει ο Αμπας ως προεδρος αυτης της Αρχης αλλα και οι αντιδρασεις καιδηλωσεις αρχηγων της Φαταχ οπως ο Καντουμι και ο Αλ Χασαν περι υπαρξεως προ ισραηλινου και προαμερικανου ρευματος που ηταν ετοιμο να εφαρμοσει ενα σχεδιο βαλμενο μαζι με τον Νταιτον, τον αμερικανο αντιπροσωπο της ασφαλειας στα Παλαιστινιακα κατεχομενα εδαφοι εξηγει την ξαφνικη κινηση της Χαμασ να ελενξει τη Λωριδα της Γαζας.
Ολα δειχνουν οτι η Χαμας ηθελε να προλαβει την εφαρμογη αυτου του σχεδιου. Μια γρηγορη ματια μας δειχνει οτι ολα ξεκινησαν στις αρχες του 1990, οταν οι λανθασμενη αντιληψη του αρχηγου των Παλαιστινιων Γιασερ Αραφατ για τις εξελιξεις της περιοχης αλλα και τις διεθνεις,τον οδηγησαν να συμπερανει οτι αν αλλαξει μετωπο καιπαει στο μετωπο των Αμερικανων,αυτο θα του ανοιξει τον δρομο τησ λυσης του Παλαιστινιακου προβληματος. Η αντιληψη αυτη του Αραφατ δεν ηταν τυχαια αλλα ηταν επηρεασμενη απο τους συμβουλουςτου που σιγα σιγα εγιναν ενα ρευμα προαμερικανικο που πιστευε οτι ο δρομος για την Παλαιστινη περνα απο το Λευκο Οικο. Το αποτελεσμα ηταν το 1993 να υπογραφτει η Συμφωνια του Οσλο. Αυτη η Συμφωνια ειχε σαν αποτελεσμα να χωριστουν οι δυναμεις και οργανωσεις της Παλαιστινιακης Απελευθερωτικης Οργανωσης σε δυο μετωπα, στα προ-Οσλο και αντι-Οσλο.Διπλα απο αυτα τα μετωπα υπηρχε ενα τριτο ρευμα,γνωστο σαν Ισλαμικο που δημιουργηθηκε κατω απο συνθηκες την περιοδο της Ιντιφαντα (εξεγερσης). Αυτο το ρευμα αποτελειτο απο δυο οργανωσεις γνωστες ως Χαμας και Αλ Ζιχαντ. Η Χαμας ξεχωρισε μεσα σε αυτο το ισλαμικο ρευμα και στο αντι-Οσλο μετωπο με μια συγκεκριμενη αντιληψη οτι συνεδεσε την αρνηση της για τη Συμφωνια του Οσλο και τα αποτελεσματα της με την υιοθετηση με αποτελεσματικο τροπο του ενοπλου αγωνα εναντια της κατοχης.Οπωσδηποτε οι εσωτερικες και εξωτερικες συνθηκες και οι εξελιξεις που υπηρχαν στη δεκαετια του 1990 ηταν ευνοικες για την αναπτυξη μιας οργανωσης οπς η Χαμας. Αφενος η αποτυχια του σχεδιου τησ Συμφωνιας του Οσλο που εφτασεσε αδιεξοδο και τα πολιτικα λαθη της Παλαιστινιακης Αρχης σε οτι αφορουσε το εθνικο ζητημα,αφετερου η σκληρη πολιτικη σταση του ισραηλ στα κατεχομενα εδαφη,η εξαπλωση ενος ισλαμικου ρευματος στον αραβικο και ισλαμικο κοσμο οπως το Ιραν, το Πακισταν,το Αφγανισταν κ.λ.π.,η κριση των αριστερων και δημοκρατικων δηναμεων της Παλαιστινης σαν αποτελεσμα της <<αποτυχιας>>του σοσιαλιστικου συστηματως με την καταρρευση της Σοβιετικης Ενωσης και οργανωσεων,η αθλια οικονομικη κατασταση των Παλαιστινιων ειδικα στη Λωριδα της Γαζας και η προσπαθεια της Χαμας να εκμεταλλευτει την κατασταση προς οφελος της, ειχαν σαν αποτελεσμα ολοι αυτοι οι παραγοντες να ανοιξουν το δρομο για τη Χαμας,οχι μονο να μεγαλωσει αλλα και να κερδισει των Ιανουαριο του 2006 τις βουλευτικες εκλογες με πλειοψηφια και να ιδρυσει την πρωτη <<μη Φαταχ>> ηγεσια απο το 1968.Αυτο σημαινε κατασταση συναγερμου οχι μονο για τη Φαταχ αλλα και για το ισραηλ, την Αμερικη και τους συμμαχους τους. Για το ισραηλ αυτο ηταν η αρχη του τελους της ευνοικης,για το ισραηλ,καταστασεης που δημιουργηθηκε μετα την υπογραφη της Συμφωνιας του Οσλο. Για τους Αμερικανους σημαινε ανατροπη ισορροπιας σε μια περιοχη που ειναι πολυ σημαντικη για αυτους της Μεσης Ανατολης,αλλα και εμποδιο μπροστα στην εφαρμογης ισραηλοαμερικανικης στρατηγηκης για τη λυση του Παλαιστινιακου.Με αλλα λογια αυτο το εμποδιο και αυτο ο κινδυνος επρεπε να απομακρυνθουν.
Για αυτο ακολουθησαν μια τακτικι στηριγμενη: Πρωτο, ωα προσπαθησουν την πολιτικη εξαλειψη της Χαμας αφενοσ με το να βαλουν << προυποθεσεις>> που εγγυωνται τη συνεχιση της Συμφονιας του Οσλο, (αναγνωριση του ισραηλ,αναγνωριση συμφωνιων που ειχε υπογραψει η Παλαιστινιακη Αρχη και διαλυση των στατριωτικων οργανων), αφετερου στη χρησιμοποιηση οικονομικου αποκλεισμου εναντια οχι μονο της Χαμας αλλα ολων των Παλαιστινιων με σκοπο να δυμιουργηθει η εντυπωση οτι η Χαμας ευθυνεται για την ολη κατασταση.Δευτερο, σε περιπτωση αποτυχιας των δυο πρωτων, να πρωχορησουν στην βιαιη στρατιωτικη εξαλειψη της Χαμας.Η προσπαθεια των Σαουδαραβων για κυβερνηση ενοτητας μεταξυ Χαμας και Φαταχαποδειχτηκε οτι δεν ηταν η απαντιση που ορισμενοι ηθελαν.Οι εξελιξεις της τελευταιας εβδομαδας αποδεικνυουν οτι η Φαταχ σαν πατριοτικη οργανωσημε ηγετες που επαιξαν πολυ σημαντικο ρολο στον Παλαιστινιακο αγωνα δεν εχει πει ακομα την τελευταια λεξη.Οι δηλωσεις που ακουστηκαν τελευταια απο αρχηγους της Φαταχ περι υπαρξης προ-Αμερικανικου ρευματος μεσα στην οργανωση τους,που ειναι ετοιμο να δημιουργησει συγκρουση με τη Χαμας για λογαριασμο ξενων δυναμεων δεν ειναι αρκετες.ηΦαταχ εχει καθηκον αυτη τη στιγμη να περιορισει και να απομακρυνει αυτο το επικινδυνορευμα.Μονο ετσι θα τελειωσει η ενταση που κυριαρχει στα Παλαιστινιακα Κατεχομενα εδαφηκαι θα ανοιξει ο δρομος για να βρουν οι Παλαιστινιοι την εθνικη τους ενοτητα και να συντονισουν τον εθνικοαπελευθερωτικο τους αγωνα.
ΧΑΣΑΝ ΑΜΠΟΥ-ΙΤΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ
(Πολιτικη αναλυση του 2006)

1 σχόλιο:

  1. Ενδιαφέροντα κείμενα για το παλαιστινιακό ζήτημμα μπορεί κάποιος να αναζητήσει στο "Το παλαιστινιακό ζήτημα και ο επαναστατικός μαρξισμός. Κείμενα από το 1948 έως το 2002", το οποίο είναι διαθέσιμο στο διαδικτυακό τόπο: http://www.okde.org/keimena/palaistine_brochure.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή