Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Λευκό φώσφορο χρησιμοποιεί στις επιθέσεις του το Ισραήλ

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα, το Ισραήλ χρησιμοποιεί, εναντίον των Παλαιστινίων της Γάζας, βόμβες που περιέχουν λευκό φώσφορο, ουσία πολύ επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι συνέπειες αυτών των αθέμιτων πρακτικών για τον παλαιστινιακό λαό θα φανούν και αρκετό χρονικό διάστημα μετά των σημερινών επιθέσεων. Σημειώνεται, πως τα ανωτέρω επιβεβαιώνει και ο Marc Garlasco παρατηρητής της Οργάνωσης για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) [1]. Οι οβίδες που χρησιμοποιεί το Ισραήλ φέρουν την εγγραφή M825A1, με την οποία αναγνωρίζονται οι βόμβες λευκού φωσφόρου αμερικανικής κατασκευής [2].
Ακολούθως θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε περιληπτικά μερικά πράγματα για τον λευκό φώσφορο. Αυτός, λοιπόν, είναι ένα άχρωμο, λευκό ή κίτρινο, κηρώδες στερεό και η μυρωδιά του θυμίζει σκόρδο. Δε συναντάται ελεύθερος στη φύση παρά παράγεται από φωσφορικά πετρώματα. Ο λευκός φώσφορος αντιδρά ταχέως με το οξυγόνο και αναφλέγεται σε ελαφρά υψηλές θερμοκρασίες (μόλις 10-15οC πάνω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος). Έχει χρησιμοποιηθεί συχνά για στρατιωτικούς σκοπούς (με στρατιωτικό ακρωνύμιο “WP”). Σε ότι αφορά τους μη στρατιωτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται για την παραγωγή φωσφορικού οξέος και άλλων χημικών που που προστίθενται σε εδαφοβελτιωτικά, σε πρόσθετα τροφίμων και σε προϊόντα καθαρισμού. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency) των ΗΠΑ κατατάσσει τον λευκό φώσφορο στην κατηγορία των Επικίνδυνων Αέριων Ρύπων (Hazardous Air Pollutants). Σύμφωνα με αμερικάνικους οργανισμούς και ιδρύματα (NIOSH, OSHA, ACGIH) η υψηλότερη συγκέντρωση του λευκού φωσφόρου στον αέρα στο χώρο εργασίας είναι τα 0,1mg/m3, στην περίπτωση της 8ωρης εργάσιμης ημέρας [3.4].
Η χρήση σε οπλικά συστήματα μπορεί να προκαλέσει τρομερά εγκαύματα (μέχρι και θάνατο) που εκτείνονται πολύ βαθιά στο σώμα. Ακόμη και τα πυρακτωμένα σωματίδια λευκού φωσφόρου που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα μετά από την πρωτογενή έκρηξη του οπλικού συστήματος είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα [4].
Η εισπνοή λευκού φωσφόρου για βραχύ διάστημα μπορεί να προκαλέσει βήχα και ερεθισμό της αναπνευστικής οδού. Η μακροχρόνια έκθεση επιφέρει το άτομο σε μία κατάσταση που στην αγγλική ονομάζεται «phossy jaw”, κατά την οποία προσβάλλεται η στοματική κοιλότητα και καταρρέει ο σιαγόνας [3].
Η λήψη λευκού φωσφόρου με την τροφή ή με το νερό μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι, στην καρδιά και στα νεφρά. Επίσης, προκαλεί ποικίλες διαταραχές (π.χ. εμετούς, στομαχόπονους, υπνηλία). Δύναται να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο [3].
Αξίζει να επισημανθεί πως παρά το ότι είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα επιβλαβές δε συγκαταλέγεται, επίσημα, στα χημικά όπλα [4].
Επίσης, πρέπει να αναφερθεί πως έχει χρησιμοποιηθεί στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Κορέα, στο Βιετνάμ, στην Τσετσενία και αλλού. Οι Η.Π.Α. χρησιμοποίησαν λευκό φώσφορο στον τελευταίο πόλεμο στο Ιράκ, γεγονός που είχε παραδεχτεί και το Πεντάγωνο (τουλάχιστον για τις επιθέσεις στη Φαλούτζα) [5]. Παρόμοια ισχύουν και για τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο [6].

Βασικές πηγές:

[1] Διαδικτυακή τοπθεσία του Al Jazeera [http://english.aljazeera.net/news/
middleeast/2009/01/2009110181945232797.html]
[2] www.in.gr
[3] Agency for Toxic Substances and Disease Registry (1997) [Διαθέσιμο στο: http://www.atsdr.cdc.gov/tfacts103.pdf]
[4] www.wikipedia.org
[5] Διαδικτυακή τοπoθεσία του BBC [http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/ 4440664.stm]
[6] http://www.haaretz.com/hasen/spages/777549.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου