Τρίτη, 7 Απριλίου 2009

Η ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ


Η διαδήλωση ενάντια στο ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο το Σάββατο 4 Απρίλη ήταν μία μεγάλη επιτυχία για το αντιπολεμικό κίνημα. Πάνω από 50 χιλιάδες διαδηλωτές από όλοι την Ευρώπη έφτασαν στο στρατοκρατούμενο Στρασβούργο και παρόλη την καταστολή κατάφεραν και να διαδηλώσουν και να φωνάξουν για την διάλυση του ΝΑΤΟ.
Αυτό που συνέβη στο Στρασβούργο είναι ότι καταλύθηκαν τα δημοκρατικά δικαιώματα από την κοινή αστυνομική επιχείρηση της γαλλικής και γερμανικής αστυνομίας. Πάνω από 10 χιλιάδες αστυνομικοί, ελικόπτερα, μπλόκα και έλεγχοι, ασφαλίτες που τριγυρνάν την πόλη και σταματάνε όποιον θέλουν,κονβόι αστυνομικών και πυροσβεστικών οχημάτων που περιπολούν την πόλη με τις σειρήνες τους συνθέτουν την εικόνα από την Πέμπτη το πρωί. Η πόλη με αποκλεισμένο το κέντρο, με κλειστά τα σχολεία και το πανεπιστήμιο, με πολλά μαγαζιά κλειστά και χωρίς συγκοινωνίες από την Παρασκεύη το απόγευμα,δείχνει λίγο ερημική.
Αυτή η εικόνα είναι εικόνα ντροπής για την Ευρώπη και τους υποτιθέμενους ηγέτες της.
Παρόλη αυτή την εικόνα χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν από όλη την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Αγγλία, την Ελλάδα.
Το Σάββατο το πρωί υπήρχαν δράσεις και αποκλεισμοί σε διάφορα σημεία στην πόλη και το μεσημέρι στις 1 υπήρχε συγκέντρωση για να ξεκινήσει η διαδήλωση σε ενα τεράστιο άδειο χώρο σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την γέφυρα Ευρώπη όπου θα πήγαινε η πορεία.
Για να φτάσουμε στην συγκέντρωση έπρεπε να περάσουμε από μία γέφυρα αποκλεισμένη από την αστυνομία. Εκεί για δύο ώρες υπήρχαν συγκρούσεις με την αστυνομία,βροχή από δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Η επιμονή των διαδηλωτών ανάγκασε την αστυνομία να αποσυρθεί και έτσι χιλιάδες διαδηλωτές έφτασαν στο χώρο της συγκέντωσης. Στη συγκέντρωση μίλησαν ακτιβιστές της ειρήνης από πολλές χώρες. Ιδιαιτερα δυναμικη ήταν η ομιλία από την συμμαχία σταματήστε τον πόλεμο της Αγγλίας μιας και της προηγούμενες ημέρες υπήρχαν οι διαδηλώσεις ενάντια στους G-20. Από την συμμαχία σταματήστε τον πόλεμο στην Ελλάδα μίλησε η Δ.Κυρίλλου που έφερε την εικόνα της μεγάλης πανεργατικής της Πέμπτης 2 Απρίλη και των μαχών που έχει δώσει το αντιπολεμικό κίνημα στην Eλλάδα. Τόνισε οτι είναι επιτυχία το Στρασβούργο και ότι έχουμε να δουλέψουμε το επόμενο διάστημα πάνω στην ενότητα αντιπολεμικού και εργατικού κινήματος.
Γύρω στις 2 και 30 η συγκέντρωση δέχτηκε επίθεση με δακρυγόνα, ξεκίνησε, ξεδιπλώθηκε και εκεί φάνηκε και το μέγεθος της. Διαδηλώναμε όλοι μαζί φωνάζωντας αντιπολεμικά συνθήματα για ώρες ενώ δεχτήκαμε την επίθεση της αστυνομίας άλλες δύο φορές. Όμως τίποτα δεν μπορούσε να μας πτοήσει, έχουμε νικήσει και το σύνθημα "απελευθερωμένο Στρασβούργο" ηχούσε πανω από την πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου