Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

3μερο παλαιστινιακων οργανώσεων 13-15 Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα

13-14-15 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Παλαιστινιακή Αντίσταση: Τριήμερο αλληλεγγύης

Σύσκεψη ενημέρωσης και προγραμματισμού είχε την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου στην ΟΤΟΕ, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Ναίμ Ελγαντούρ και η Αννα Στάμου από την Μουσουλμανική Ενωση Ελλάδας, ο Ιμπραήμ Αλ Αμπάντλα από το Σύνδεσμο Ελληνοπακιστανικής Φιλίας, η Χάλα Ακάρι από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μουσουλμάνων Γυναικών, ο Γρηγόρης Φελώνης πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας, ο Χρίστος Σαββάκης, πρώην πρόεδρος της ΟΣΠΑ, ο Δημήτρης Τσουκαλάς πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ, ο Σπύρος Κότσιας πρώην πρόεδρος της ΠΟΣ, η Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος, ο Σωτήρης Καραλής καθηγητής των ΤΕΙ και μέλος της αντιπροσωπείας που επισκέφτηκε τη Γάζα και ο Γιάννης Σηφακάκης συντονιστής της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο

Ο Γιάννης Σηφακάκης έδωσε την εικόνα από την πρόσφατη αποστολή της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο στη Γάζα λέγοντας ότι δύο πράγματα ήταν αισθητά. Το ένα ήταν το μέγεθος της καταστροφής και το άλλο η αίσθηση νίκης που έχει ο κόσμος, γιατί το Ισραήλ ούτε πολιτικά κατάφερε να απομονώσει τη Χαμάς ούτε στρατιωτικά κατάφερε να τσακίσει την αντίσταση. Είναι μία ανοιχτή μάχη που συνεχίζεται, είπε. «Από τις επαφές μας με τις δυνάμεις της αντίστασης μας ζήτησαν τρία πράγματα. Να βοηθήσουμε να σπάσει το εμπάργκο. Να συνεχίσουμε τις πιέσεις και την καμπάνια για την τιμωρία των ενόχων, για την τιμωρία του Ισραήλ για τα εγκλήματα πολέμου που έκανε και τρίτο να πιέσουμε και να βοηθήσουμε στο να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος στο πού πάει η ανθρωπιστική βοήθεια.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ προσπαθεί με εκβιασμούς να αποτρέψει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Αυτό που χρειάζεται να εξασφαλίσουμε σαν Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο είναι, σε μία επόμενη αποστολή που θα παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια, να συμμετέχουν εκπρόσωποι των συνδικάτων έτσι ώστε να φέρουμε σε απευθείας επαφή πχ τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών της Ελλάδας με τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών της Γάζας, των νοσοκομειακών, των μηχανικών, των δικηγόρων».

Στη σύσκεψη συζητήθηκε ιδιαίτερα το πρόβλημα που υπάρχει με την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Τονίστηκε ότι σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΕ πιέζει «το παιχνίδι της ανθρωπιστικής βοήθειας να το κάνει το Ισραήλ. Εχει δοθεί εντολή να μην πάει τίποτα απευθείας στην Γάζα. Η ανθρωπιστική βοήθεια πάει είτε στο Ισραήλ και παραμένει σε αποθήκες είτε μέσω Ραμάλας. Ολοι συμφώνησαν ότι χρειάζεται πολιτική πίεση για να σπάσουν αυτοί οι εκβιασμοί που έχουν σαν στόχο να πλήξουν την κυβέρνηση της Χαμάς, επίσης να διοργανωθεί μία επόμενη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο.

Έλλειψη

«Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στη Γάζα και εκατοντάδες αυτή τη στιγμή κοιμούνται στους δρόμους», είπε ο Ιμπραήμ Αλ Αμπάντλα. «Υπάρχει τεράστια έλλειψη από τρόφιμα και νερό. Από την Αίγυπτο περνάνε αυτή τη στιγμή πάρα πολύ λίγα τρόφιμα. Ο κόσμος έχει χρήματα αλλά δεν υπάρχουν προϊόντα να αγοράσει. Σήμερα θα τους κοπεί το ρεύμα. Δεν έχουν πετρέλαιο, το υγραέριο έχει σταματήσει από προχτές. Πρέπει να δούμε πώς θα βοηθήσουμε».

«Τώρα που η τηλεόραση δεν δείχνει τι συμβαίνει στη Γάζα χρειάζεται από την πλευρά μας να κάνουμε ότι μπορούμε για να μην αφήσουμε το θέμα να ξεχαστεί», είπε η Χαλα Ακάρι. «Προτείνουμε να διοργανωθεί μία τριήμερη εκδήλωση στο Σύνταγμα στις 13-14 και 15 Φλεβάρη, όπου θα στηθούν περίπτερα, θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας, ομιλίες και θα στηθεί ένα παζάρι αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Το Σάββατο 14 Φλεβάρη στις 2μμ να υπάρχει μία μεγάλη συγκέντρωση που θα καλέσουμε όλο τον κόσμο να δείξει την αλληλεγγύη του στην Παλαιστίνη. Εμείς από την πλευρά μας θα κινητοποιήσουμε όλες τις γυναίκες από την Αραβία που ζουν στην Ελλάδα»

«Χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στο χώρο των πανεπιστημίων, των σχολείων και της τοπικής Αυτοδιοίκησης», είπε ο Γρηγόρης Φελώνης. «Να ενημερωθεί ο κόσμος ότι εκεί διαπράττεται ένα διαρκές έγκλημα που δεν έχει τελειώσει. Προτείνω αυτή η έκθεση φωτογραφίας που θα στήσουμε στο Σύνταγμα να μεταφερθεί σε συνεννόηση με τους Δήμους έξω από τους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ».

«Εμείς ξεκινάμε μία καμπάνια που έχει τίτλο «Δεν ξεχνάμε τη Γάζα» και ζητάμε από όλα τα μέλη μας να δώσουν ένα μεροκάματο για τη Γάζα. Ξεκινάμε σήμερα από την εκδήλωση που έχουμε στο Τζαμί στο Νέο Κόσμο», είπε ο Ναίμ Ελγαντούρ.

«Υπάρχουν πολλοί Αραβες μαθητές που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία. Μπορούμε να τους ζητήσουμε σε συνεννόηση με τους γονείς τους να ζητήσουν από τα σχολεία να οργανώσουν εκπαιδευτική εκδρομή στις τριήμερες εκδηλώσεις στο Σύνταγμα», πρότεινε η Αννα Στάμου.

Συνέχεια του τριημέρου εκδηλώσεων του Φλεβάρη συμφωνήθηκε να είναι η διοργάνωση ενός μεγάλου πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις 21 Μάρτη που θα είναι αφιερωμένο στη Γάζα. Συμφωνήθηκε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των συνδικάτων και της νεολαίας. Φέτος στις 21 Μάρτη κλείνουν έξι χρόνια από την επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ και συμπληρώνονται επίσης δέκα χρόνια από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία.

1 σχόλιο: